joomla template by Joomlashack
wanddikte meting Afdrukken
Een geklapte watersilo is de nachtmerie van elke tuinder. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste oorzaken en geven we u tips om een ‘siloklapper’ te voorkomen..

Roest
De voornaamste oorzaak dat watersilo's openscheuren is roestvorming. Deze roestvorming ontstaat aan de binnenkant van de silo en kan het gevolg zijn van een lekkage aan het silofolie of een hoge stand van het grondwater. Dit gegeven en de ervaring dat roestvorming niet altijd te maken heeft met de leeftijd van een silo maakt het moeilijk om de risico's van openbarsten in te schatten. Alleen door inspectie kan de conditie van de silo worden vastgesteld. Door de silo regelmatig op een aantal punten te laten controleren kan een 'klapper' met alle gevolgen van dien worden voorkomen.

Watersilo 7 jaar oud? Dan om de 2 jaar controleren
Interpolis organiseert al jaren keuringen van watersilo’s. Nieuw is de sticker die in een oogopslag laat zien of een silo al dan niet is goedgekeurd. Om aan de dekkingsvoorwaarden te voldoen is een tweejaarlijkse keuring vanaf het zevende levensjaar verplicht. Klapt een silo die ouder is dan zeven jaar, als gevolg van roestvorming, dan is de schade niet gedekt, wanneer de tank niet goed gekeurd is volgens de Interpolis-eisen.

Wat houdt de controle in?
De controle van de silo moet tijdig zwakke plekken aan het licht brengen. Een keuring bestaat uit het meten van de plaatdikte en het optisch beoordelen van de tank. De dikte van elke wandplaat wordt op drie punten gemeten met een ultrasone handmeter. De silo hoeft niet meer leeg te zijn voor inspectie. Dunne plekken duiden op roestvorming. De meeste roestvorming zit onderin de tank. Als een plaat scheurt, dan is dat bijna altijd van onderuit. Telers die het bassin ook gebruiken voor het opvangen van voedingswater moeten extra alert zijn. De zouten in drainwater tasten de wand eerder aan dan puur water. Ook wordt een tank optisch beoordeeld. Behalve dat de bassins bij een inspectie worden nagekeken op roestplekken, zijn verzakkingen en gescheurde hoezen aandachtpunten.

Tips om een siloklapper te voorkomen

    * Voorkom roestvorming
    * Voorkom scheuren in de silofolie
    * Controleer de binnenzijde van de silo uitvoerig wanneer het folie aan vervanging toe is
    * Een hoge grondwaterstand kan roestvorming veroorzaken. Breng drainage aan onder de watersilo

Controleer de silo regelmatig:

    * Witte sporen kunnen duiden op een scheefgezakte wand
    * Een kleine lekkage duidt op een poreus plekje veroorzaakt door roest
    * Gebruik bij voorkeur een volledig gecoate wand. Deze is beter bestand tegen roest
    * Plaats de silo volledig waterpas, op een stevige ondergrond
    * Plaats stalen wandringen afwaterend
    * Monteer of verplaats een silo niet zelf
    * Zorg dat de vilten binnenkant volkomen droog is; broei aan de binnenzijde van de silo bevordert roestvorming
    * Bescherm de silo met een afdekzeil tegen extreme weersomstandigheden
    * Laat vanaf het zevende levensjaar de silo om de twee het jaar controleren door een erkend bedrijf.
 
joomla template by Joomlashack
joomla template by Joomlashack
   
free joomla templates joomla tutorials joomla themes